Milloin 3G-verkko loppuu?

Niin, milloin 3G-verkko oikein loppuu? Vastaus riippuu siitä, minkä operaattorin 3G-verkosta puhumme.

Suomessa on kolme 3G-verkkoa, joiden omistajat ovat DNA, Elisa ja Telia. Tähän mennessä 3G-verkkojensa sulkemisesta ovat ilmoittaneet Elisa ja Telia.

Ensimmäisenä vuorossa oli Elisa maaliskuussa 2020. Tiedotteessaan yhtiö kertoi panostavansa entistä vahvemmin 4G- ja 5G-verkkoihin, jotka sen mukaan vastaavat paremmin asiakkaiden käyttötarpeisiin. Elisan asiakkaiden 3G-verkon käytön sanottiin olevan vähäistä ja laskevan entisestään.

Taajuudet, jotka ovat olleet Elisan 3G-verkon käytössä, vapautetaan 4G-verkon käyttöön vuoden 2023 jälkeen. 3G-verkon sulkeuduttua ne asiakkaat, joilla on vielä käytössään 3G-puhelin, siirretään automaattisesti käyttämään 2G- eli GSM-verkkoa.

Seuraavaksi 3G-verkkonsa sulkemisesta ilmoitti Telia, jonka perusteluissa korostui niin ikään asiakaskokemuksen parantaminen. Telian aikataulu poikkeaa hieman Elisan aikataulusta: 3G-verkko suljetaan jo vuoden 2023 kuluessa. Myös Telia siirtää ne asiakkaat, joilla on vielä käytössään 3G-puhelin tai -liittymä, käyttämään 2G-verkkoa.

Telian 3G-verkko oli Suomen ensimmäinen, ja se avattiin 2004. Tuolloin verkon nopeus päätelaitteen suuntaan oli parhaimmillaan 384 kilobittiä sekunnissa, kun taas nykyisin Telian 3G-verkon maksiminopeus on 21 megabittiä sekunnissa. Elisan 3G-verkko seurasi vain kuukautta myöhemmin: se avattiin marraskuussa 2004.

3G-verkon sulkemisen vaikutus kuluttajiin näkyy erityisesti siinä, että 3G-puhelimet siirtyvät käyttämään 2G-verkkoa myös mobiilidatan osalta, mistä seuraa nopeuden putoaminen. Telia myöntääkin, että 3G-verkon sulkeminen edellyttää mobiilidatan osalta nopeampiin verkoihin siirtymistä.

Myönteisenä seikkana Elisan ja Telian ilmoituksissa voidaan nähdä suhteellisen pitkä siirtymäaika, ja esimerkiksi Elisa ennakoikin, että vuoden 2023 lopulla enää hyvin pieni osa sen asiakkaista käyttää 3G-verkkoa. Elisan mukaan monien laitteiden kohdalla niiden uusiminen on ajankohtaista jo ennen siirtymäajan päättymistä.

Muista operaattoreista poiketen norjalaisen Telenorin omistama DNA ei ole vielä ilmoittanut 3G-verkkonsa kohtalosta. Telenor, joka on yksi maailman suurimmista matkapuhelinoperaattoreista, on kuitenkin jo sulkenut oman 3G-verkkonsa. Tämän perusteella myös DNA:n voisi kuvitella sulkevan verkkonsa suunnilleen samoihin aikoihin Elisan ja Telian kanssa. Kysyimme asiasta DNA:n radioverkkojohtaja Jarkko Laarilta, joka vahvisti arvauksen hyväksi:

”Tuo on varmaan hyvä ’arvaus’”, Laari vastasi silmää iskien.

Operaattorien halu 3G-verkkojensa sulkemiseen on ymmärrettävä. Taajuudet, jotka ovat olleet 3G-verkon käytössä, siirretään ensin 4G-verkkojen ja myöhemmin myös 5G-verkkojen käyttöön, kerrotaan Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin sivuilta löytyvässä Viestintäverkkojen kustannusselvitys -raportissa. Taajuuksien vapauttaminen mahdollistaa 4G- ja 5G-verkkojen peiton kasvattamisen ja kapasiteetin lisäämisen. Raportissa kuvataan ensimmäisenä 3G-verkkonsa sulkemisesta kertoneen Elisan suunnitelmia ja mainitaan lopuksi:

”Samanlaista kehityskulkua voidaan ennakoida myös DNA:n ja Telian 3G-verkoille.”

Suomalaisista matkapuhelinoperaattoreista Moilla ei ole omaa verkkoaan, vaan se vuokraa DNA:n verkkoa.