Mobiililaajakaistavertailu
Etsitkö halvinta mobiililaajakaistaa? Tai nopeinta? Olemme koonneet kaikkien operaattoreiden mobiililaajakaistaliittymät ajan tasalla olevaan vertailuumme, jonka avulla löydät nopeasti käyttötarpeitasi parhaiten vastaavan liittymän. Jos haluat lisätietoja jostakin vaihtoehdosta, paina operaattorin sivuille ohjaavaa Lue lisää -painiketta.
Tiedonsiirtonopeuksiltaan mobiililaajakaistat eli liikkuvat laajakaistat kilpailevat nykyisin kiinteiden laajakaistojen kanssa. Monelle kotitaloudelle mobiililaajakaista onkin kodin ainoa nettiliittymä.
Jos etsit hinta-laatusuhteeltaan parasta mobiililaajakaistaliittymää, Moin Rajaton 4G 200 Mbit, jonka maksiminopeus on 200 Mbit/s, maksaa vain 18 euroa kuukaudessa. Jos haluat mieluummin 5G- kuin 4G-liittymän, markkinoiden halvin vaihtoehto on Moin Rajaton 5G 400 Mbit, joka käyttää edullisempaa 4G-verkkoa silloin, kun 5G-verkkoa ei ole saatavilla, ja jonka kuukausimaksu on vain 19–27 euroa käytetystä verkosta riippuen. Lähes samanhintainen mutta hieman hitaampi liittymä on Telian Yhteys mukaan 5G 300 M, jonka kuukausimaksu on 26,99 euroa ensimmäisen vuoden ajan ja sen jälkeen 31,99 euroa. Moin liittymän maksiminopeus on 400 Mbit/s ja Telian liittymän 300 Mbit/s.
Kaikki yllä olevassa vertailussa mukana olevat liittymät ovat rajattomia, ja lisäksi kaikkia Moin liittymiä voi halutessaan käyttää myös puhelinliittyminä.
Nopeiden mobiililaajakaistojen lisäksi DNA:lla, Elisalla, Moilla ja Telialla on riista- ja valvontakameroille sekä muille laitteille suunnattuja liittymiä. Nämä liittymät ovat niin ikään mobiililaajakaistoja, mutta niitä yhdistää se, että niiden maksiminopeus ja sitä myötä kuukausimaksu ovat huomattavasti matalampia kuin varsinaisissa mobiililaajakaistoissa.
Käydään seuraavaksi läpi eri operaattoreiden liittymät riistakameroille, valvontakameroille ja muille laitteille – eli laitenettiliittymät.
Mikä on mobiililaajakaista?
Mobiililaajakaista eli liikkuva laajakaista on SIM-kortilla oleva nettiliittymä. Jos mobiililaitteessasi on SIM-korttipaikka, saat mobiililaajakaistan käyttöösi ilman erillisiä lisälaitteita; jos laitteessasi ei ole SIM-korttipaikkaa, saat mobiililaajakaistan käyttöösi niin kutsutun mokkulan eli mobiiliyhteyden reitittimen avulla.
Mobiililaajakaistan käyttö kodin ainoana nettiliittymänä on yleistymässä, mikä ei ole yllätys, sillä mobiililaajakaistat ovat nopeudeltaan verrannollisia perinteisiin kiinteisiin laajakaistoihin. Lisäksi ne ovat vaivattomia: mobiililaajakaistan voi ottaa käyttöön välittömästi ilman aikaa vievää asentamista.
Halvin mobiililaajakaistatarjous
Tällä hetkellä halvin 4G-mobiililaajakaistaliittymä on Moin Rajaton 4G 100 Mbit, jonka kuukausimaksu on 18 euroa ja maksiminopeus 100 Mbit/s. Jos haluat liittymän satunnaiseen käyttöön, DNA Tablettinetti 4G, jonka maksiminopeus on 50 Mbit/s, on varteenotettava vaihtoehto. Sen kuukausimaksu on vain 2,90 euroa, minkä lisäksi liittymän käytöstä veloitetaan 0,99 niiltä päiviltä, jolloin sitä käytetään. Jos käytät liittymää esimerkiksi kymmenenä päivänä kuukaudessa, kuukausimaksusi on 12,80 euroa (2,90 euroa + 10 * 0,99 euroa).
Halvin 5G-mobiililaajakaistaliittymä on puolestaan Moin Reilu 5G 400 Mbit, jonka kuukausimaksu vaihtelee käytetystä verkosta riippuen 19:sta 27:ään euroa ja jonka maksiminopeus on 400 Mbit/s. Lähes samanhintaisia mutta hieman hitaampia liittymiä ovat Telian Yhteys mukaan 5G 300 M ja Elisan Mobiililaajakaista 5G 300M. Telian liittymän kuukausimaksu on 26,99 euroa ensimmäisen vuoden ajan ja sen jälkeen 31,99 euroa; Elisan liittymän kuukausimaksu on 29,90 euroa.
Suosittelemme myös vilkaisemaan nykyisen operaattorisi verkkosivut siltä varalta, että operaattorillasi on omille asiakkailleen suunnattuja mobiililaajakaistatarjouksia. Tällä hetkellä esimerkiksi Elisan asiakkaat saavat Mobiililaajakaista 4G 100M -liittymän 16,90 eurolla kuukaudessa. Telian asiakkaat saavat puolestaan Yhteys mukaan keskittäjälle 100M -liittymän 16,99 eurolla kuukaudessa.
Missä mobiililaajakaista kuuluu?
Mobiililaajakaista käyttää liittymästä riippuen 4G- tai 5G-verkkoa, joten se kuuluu näiden verkkojen peittoalueella. 4G-verkko kattaa nykyisin lähes kaikki kotitaloudet, mutta 5G-verkko ei ole vielä saatavilla yhtä laajalla alueella. Erityisesti suuret kaupungit ovat kuitenkin kattavasti 5G:n piirissä, ja kaikkien operaattoreiden 5G-verkot ovat saatavilla muun muassa Helsingissä, Espoossa, Tampereella, Vantaalla, Oulussa, Turussa, Jyväskylässä, Kuopiossa, Lahdessa ja Porissa.
4G- ja 5G-verkkojen kuuluvuuden paikkakunnallasi näet operaattoreiden kuuluvuuskartoista: