Toimiiko 5G-liittymä 4G-puhelimessa? Entä 4G-liittymä 5G-puhelimessa?

Toimiiko 5G-liittymä 4G-puhelimessa vai onko uuden puhelimen osto väistämättä edessä 5G-liittymien yleistyessä? Entä voisiko 4G-puhelimeen saada nopeamman netin 5G-liittymällä? Toimii, ei ja voisi – ainakin, jos operaattoreilta kysytään.

Operaattoreiden mukaan 5G-liittymällä saa enemmän irti myös 4G-puhelimesta. Tämä selittyy sillä, että liittymien nopeuksia rajoitetaan sen mukaan, millaisen liittymän on ostanut. 5G-liittymiä markkinoidaan nopeampina kuin 4G-liittymiä, eikä niitä siis rajoiteta samalla lailla kuin 4G-liittymiä. DNA:n mukaan esimerkiksi 5G-liittymää, jonka maksiminopeus on 400 Mbit/s, voi käyttää kyseisellä nopeudella myös 4G-verkossa.

5G-liittymällä on 4G-liittymään verrattuna muitakin etuja, vaikka sitä käyttäisi 4G-verkossa: liittymiä priorisoidaan niiden nopeuden mukaan, ja 5G-liittymällä saa käyttöönsä suhteellisesti enemmän nopeutta verkon ruuhkatilanteissa. Priorisointi perustuu Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin operaattoreille antamiin suuntaviivoihin.

Jos haluat 4G-puhelimesi verkkoyhteydestä niin nopean kuin mahdollista, suosittelemme harkitsemaan 5G-liittymän ostamista. Nopeimman mahdollisen verkkoyhteyden voit kuitenkin saavuttaa vain ostamalla sekä 5G-liittymän että -puhelimen.

Ennen 5G-liittymän ja -puhelimen ostoa on hyvä huomioida yksi seikka: kuuluvuus. Vaikka 5G-verkkoja on rakennettu vauhdilla, niiden peittoalue ei ole yhtä laaja kuin 4G-verkkojen, jotka kattavat lähes 100 prosenttia väestöstä. Lisäksi kuuluvuus vaihtelee jonkin verran operaattoreiden kesken: yhdessä kunnassa kuuluu yhden operaattorin verkko ja toisessa toisen. Olemme koonneet alle eri operaattoreiden 5G-verkkojen kuuluvuudet paikkakunnittain.

5G-paikkakunnat Suomessa

Kaiken kaikkiaan 5G-verkko on saatavilla 240 paikkakunnalla, ja sen peittoalue kasvaa koko ajan. Erityisesti suuret kaupungit ovat kattavasti 5G:n piirissä: kaikkien operaattoreiden 5G-verkot ovat saatavilla muun muassa Helsingissä, Espoossa, Tampereella, Vantaalla, Oulussa, Turussa, Jyväskylässä, Kuopiossa, Lahdessa ja Porissa. Huomionarvoista on se, että Moin liittymät käyttävät DNA:n verkkoa.

Jos haluat nähdä 5G-kuuluvuuden kartalla, katso 5G-kuuluvuuskarttamme.

Toimiiko 4G-liittymä 5G-puhelimessa?

Toimiiko 4G-liittymä sitten 5G-puhelimessa? Toimii.

Teknisesti ottaen 4G-puhelimet eivät voi käyttää 5G-verkkoa, mutta 4G-verkko ei katoa minnekään vielä pitkään aikaan, vaan se säilyy 5G-verkon rinnalla. Muistellaan esimerkinomaisesti 3G- ja 4G-verkkojen yhteiseloa. Suomen ensimmäinen 4G-verkko avattiin kesällä 2010 Turussa, mutta 3G-verkko on edelleen olemassa sen rinnalla. Esimerkiksi Telia aikoo sulkea 3G-verkkonsa vuoden 2023 loppuun mennessä – 13 vuoden yhteiselon jälkeen.

Toistaiseksi 4G-liittymä 5G-puhelimessa voi olla suositeltavakin ratkaisu. 5G-verkon käyttö kuluttaa nimittäin vielä merkittävästi enemmän akkua kuin 4G-verkon käyttö, mikä selittyy sillä, että 5G-verkkoa käyttäessä puhelimen on oltava yhteydessä myös 4G-verkkoon puhelujen ja viestien välittämistä varten. 5G-verkkojen kehittyessä ongelman pitäisi kuitenkin helpottaa.