Halvin puhelinliittymä (2021)

Etsitkö halvinta 4G- tai 5G-puhelinliittymää? Vai halvinta puhelinliittymää netillä? Olemme vertailleet liittymien hinnat puolestasi, ja löydät vastauksen näihin ja moneen muuhun kysymykseen alta.

Tällä hetkellä Suomen halvin 4G-puhelinliittymä on Moin 6 Gt mobiilidataa sisältävä liittymä, jonka kuukausimaksu on vain yhdeksän euroa ja maksiminopeus 100 Mbit/s. Halvin 5G-puhelinliittymä on puolestaan Moin Rajaton 5G 300 Mbit, jonka kuukausimaksu on 29 euroa ja maksiminopeus 300 Mbit/s.

 • Kuuden Gigan Simmi

 • 100 Mbit/s, 6 Gt dataa
  Puhelut 0,055 €/min
  Tekstiviestit 0,055 €/kpl
  Puhelut ja viestit yhteensä enintään 4 €/kk
 • Rajaton 5G 300 Mbit

 • 300 Mbit/s, rajattomasti dataa
  Puhelut 0,055 €/min
  Tekstiviestit 0,055 €/kpl
  Puhelut ja viestit yhteensä enintään 4 €/kk

Se, mikä puhelinliittymä on halvin, riippuu kuitenkin siitä, mitä liittymältä haluat. Kaksi edellä mainittua liittymää ovat kyllä halvimmat liittymät omissa kategorioissaan, mutta jos haluat esimerkiksi halvimman puhelinliittymän, jonka maksiminopeus on vähintään 300 Mbit/s, vastausta on arvioitava uudelleen.

Halvin 4G-liittymä nopealla netillä

Tämän hetken halvin 4G-puhelinliittymä erittäin nopealla netillä on 23 euroa kuukaudessa maksava Moin Rajaton 4G 300 Mbit, jonka maksiminopeus on 300 Mbit/s. Näin nopeita 4G-liittymiä ei ole ollut saatavilla kauaa, ja vielä viime keväänä esimerkiksi Mikrobitti kirjoitti, että 4G-liittymien nopeus rajoittuu välille 10–200 Mbit/s.

Toisaalta se, kuinka nopea netti on nopea, riippuu vastaajasta. Yhdelle 100 Mbit/s on nopea, kun taas toiselle 1 000 Mbit/s on nopea. Kysymys on siitä, mihin puhelinta käytetään. Yleisohjeena voisi kuitenkin sanoa, että 100 Mbit/s riittää hyvin useimpiin käyttötarkoituksiin, eikä peruskäytössä välttämättä huomaa eroa esimerkiksi nopeuksien 100 Mbit/s ja 200 Mbit/s välillä. Peruskäytöksi voidaan laskea esimerkiksi netin selaaminen, WhatsApp-puhelut ja -viestit, elokuvien ja sarjojen katsominen sekä pelaaminen.

Halvin puhelinliittymä rajattomalla ja kohtuullisen nopealla netillä on Moin Rajaton 4G -liittymän 100 Mbit/s -versio, joka maksaa 18 euroa kuukaudessa.

Jos kuitenkin haluat vielä nopeamman liittymän, esittelemme seuraavaksi halvimmat 5G-liittymät.

 • Rajaton 4G 100 Mbit

 • 100 Mbit/s, rajattomasti dataa
  Puhelut 0,055 €/min
  Tekstiviestit 0,055 €/kpl
  Puhelut ja viestit yhteensä enintään 4 €/kk
 • Rajaton 4G 300 Mbit

 • 300 Mbit/s, rajattomasti dataa
  Puhelut 0,055 €/min
  Tekstiviestit 0,055 €/kpl
  Puhelut ja viestit yhteensä enintään 4 €/kk

Halvin 5G-liittymä

4G-liittymissä nopea netti ei ole itsestäänselvyys, mutta 5G-liittymissä se on. Nopeus onkin kuluttajan kannalta merkittävin ero 4G:n ja 5G:n välillä, ja 5G-verkon odotetaan olevan parhaimmillaan 100 kertaa 4G-verkkoa nopeampi. Käytännön esimerkkinä voidaan mainita elokuvan lataaminen. Jos kahden tunnin mittaisen elokuvan lataamiseen kuluu 4G-verkkoa käyttäen seitsemän minuuttia, 5G-verkkoa käyttäen saman elokuvan lataa 10 sekunnissa.

Tämän hetken halvin 5G-puhelinliittymä on edellä mainittu Moin Rajaton 5G 300 Mbit, jonka kuukausimaksu on 29 euroa kuukaudessa ja maksiminopeus 300 Mbit/s. Lähes samanhintainen ja yhtä nopea liittymä on Telia Dot 5G & C More TV, jonka kuukausimaksu on 29,90 euroa ja joka sisältää C More -suoratoistopalvelun. Jos kuitenkin haluat vieläkin nopeamman liittymän, DNA:n Rajaton 5G 400M -liittymä, jonka nopeus on 400 Mbit/s, maksaa 31,90 euroa kuukaudessa ensimmäisen vuoden ajan. Vuoden jälkeen hinta nousee 36,90 euroon kuukaudessa.

 • Rajaton 5G 300 Mbit

 • 300 Mbit/s, rajattomasti dataa
  Puhelut ja viestit yhteensä enintään 4 €/kk
 • Telia Dot 5G & C More TV

 • 300 Mbit/s, rajattomasti dataa
  Rajattomat puhelut ja viestit
 • DNA Rajaton 5G 400M

 • 400 Mbit/s, rajattomasti dataa
  Rajattomat puhelut ja viestit

5G on seuraavan sukupolven verkkostandardi – eli matkapuhelinverkko – ja 4G-verkon seuraaja. G viittaa englannin sanaan ’generation’ (sukupolvi), joka taas viittaa siihen, että kyseessä on edistysaskel edelliseen sukupolveen verrattuna. Tulevaisuudessa langattomat verkot ovat yhä keskeisemmässä asemassa laitteiden välisen kommunikoinnin myötä. 5G:ltä odotetaan entistä kattavampia, nopeampia ja laadukkaampia langattomia verkkoyhteyksiä.

Maantieteellisesti 5G-verkko ei ole vielä saatavilla niin laajalla alueella kuin 4G-verkko, mutta se on saatavilla esimerkiksi suurissa kaupungeissa. Tarkista 5G-verkon kuuluvuus paikkakunnallasi operaattoreiden kuuluvuuskartoista:

Tarvitset uuden puhelimen, jos haluat käyttää 5G-verkkoa ja puhelimesi on 4G-puhelin. 5G-verkon yleistymisestä ei kuitenkaan automaattisesti seuraa se, ettei 4G-puhelinta voisi enää käyttää. 4G-verkko säilyy vielä pitkään 5G-verkon rinnalla.

Halvin puhelinliittymä ilman nettiä

Tämän hetken halvin puhelinliittymä ilman nettiä on Elisan Tarkka Puhe, jonka kuukausimaksu on 7,90 euroa. Elisan liittymässä puhelut ja viestit veloitetaan käytön mukaan. Jos puhut paljon, halvin liittymä sinulle voisi kuitenkin olla Moin 6 Gt mobiilidataa sisältävä liittymä, jonka kuukausimaksu on yhdeksän euroa. Moin liittymissä puhelut ja viestit maksavat yhteensä enintään neljä euroa kuukaudessa.

 • Tarkka Puhe

 • Ei nettiä
  Puhelut 0,069 €/min
  Tekstiviestit 0,069 €/kpl
 • Kuuden Gigan Simmi

 • 100 Mbit/s, 6 Gt dataa
  Puhelut 0,055 €/min
  Tekstiviestit 0,055 €/kpl

Rajaton liittymä vai ei?

Jos käytät paljon sellaisia video- ja suoratoistopalveluja kuin YouTube, Netflix ja Yle Areena, sinun kannattaa hankkia liittymä, jossa on rajattomasti mobiilidataa. Tunti esimerkiksi Netflix-elokuvien tai sarjojen parissa kuluttaa noin 1–3 Gt dataa. Tunti päivässä kuluttaa siis 30–90 Gt dataa kuukaudessa. Jos liittymään kuuluu 10 Gt dataa kuukaudessa, lisädataa pitäisi ostaa 20–80 Gt. Lisädatan hinnan ollessa 1,5 €/Gt puhelinlasku olisi pelkän lisädatan osalta vähintään 30 euroa (20 Gt * 1,5 €) ja enintään 120 euroa (80 Gt * 1,5 €).

Jos sinulla Android-puhelin, voit selvittää datan käyttösi valitsemalla puhelimesi asetuksista Yhteydet ja Datan käyttö. Jos sinulla on iPhone-puhelin, valitse asetuksista Mobiiliverkko tai Mobiilidata. Valikkojen nimet saattavat vaihdella hieman esimerkiksi puhelimen käyttöjärjestelmäversiosta riippuen. Jos oikean valikon löytäminen on haastavaa, kokeile käyttää asetusten hakutoimintoa.

Määräaikainen sopimus vai ei?

Nykyisin kaikki uudet liittymät ovat määräajattomia. Voit siis huoletta vaihtaa puhelinliittymää aina, kun parempi liittymätarjous on saatavilla kilpailevalta operaattorilta.

Miksi puhelinliittymä kannattaa kilpailuttaa?

Tarjoushinnat ovat usein voimassa 12–24 kuukautta, minkä jälkeen liittymän hinta nousee. Esimerkiksi edellä mainittu DNA:n Rajaton 5G 400M -liittymä maksaa 31,90 euroa kuukaudessa ensimmäisen vuoden ajan, ja sen jälkeen liittymän hinta nousee 36,90 euroon kuukaudessa. Tarjoushinnan päätyttyä liittymä kannattaakin kilpailuttaa ja vaihtaa halvempaan. Puhelinliittymävertailu on suositeltavaa suorittaa ainakin kerran vuodessa tai kahdessa, sillä liittymätarjouksia hyödyntämällä voi säästää satojakin euroja vuodessa.

Edullinen liittymätarjous alle 26-vuotiaille

Jos olet alle 26-vuotias, saat Elisan Huoleton 150M -liittymän 22,90 eurolla kuukaudessa. Liittymän maksiminopeus on 150 Mbit/s. Tarjoushinta on voimassa kahden vuoden ajan, ja sen jälkeen liittymän hinta nousee 29,90 euroon kuukaudessa.

 • Huoleton 150M

 • 150 Mbit/s, rajattomasti dataa
  Rajattomat puhelut ja viestit
 • 22,90 €/kk
  29,90 €/kk