Halvin puhelinliittymä (2024)

Etsitkö halvinta 4G- tai 5G-puhelinliittymää? Vai halvinta puhelinliittymää rajattomalla mobiilidatalla? Olemme vertailleet liittymien hinnat puolestasi, ja löydät vastauksen näihin ja moneen muuhun kysymykseen alta.

Tällä hetkellä Suomen halvin puhelinliittymä on Moin Rento 4G. Se on 8 Gt mobiilidataa sisältävä 4G-liittymä, jonka kuukausimaksu on vain 15 euroa ja maksiminopeus 150 Mbit/s. Halvin 5G-puhelinliittymä on puolestaan Moin Reilu 5G 450 Mbit, jonka kuukausimaksu vaihtelee käytetystä verkosta riippuen 22:sta 28:aan euroa ja jonka maksiminopeus on 450 Mbit/s. Vuonna 2016 perustettu Moi Mobiili Oy on DNA:n omistama yritys, joka käyttää DNA:n verkkoa.

 • Rento 4G

 • 150 Mbit/s, 8 Gt dataa
  Puhelut 0,055 €/min
  Tekstiviestit 0,055 €/kpl
  Puhelut ja viestit yhteensä enintään 4 €/kk
 • Reilu 5G 450 Mbit

 • 450 Mbit/s, rajattomasti dataa
  Puhelut 0,055 €/min
  Tekstiviestit 0,055 €/kpl
  Puhelut ja viestit yhteensä enintään 4 €/kk

Se, mikä puhelinliittymä on halvin, riippuu kuitenkin siitä, mitä liittymältä haluat. Kaksi edellä mainittua liittymää ovat kyllä halvimmat liittymät omissa kategorioissaan, mutta jos haluat esimerkiksi halvimman puhelinliittymän, jonka maksiminopeus on vähintään 300 Mbit/s, vastausta on arvioitava uudelleen.

Halvin 4G-liittymä nopealla netillä

Tämän hetken halvin 4G-puhelinliittymä erittäin nopealla netillä on 22 euroa kuukaudessa maksava Moin Suosikki 4G, jonka maksiminopeus on 300 Mbit/s. Näin nopeita 4G-liittymiä ei ole ollut saatavilla kauaa, ja vielä äskettäin esimerkiksi Mikrobitti kirjoitti, että 4G-liittymien nopeus rajoittuu välille 10–200 Mbit/s.

Toisaalta se, kuinka nopea netti on nopea, riippuu vastaajasta. Yhdelle 100 Mbit/s on nopea, kun taas toiselle 1 000 Mbit/s on nopea. Kysymys on siitä, mihin puhelinta käytetään. Yleisohjeena voisi kuitenkin sanoa, että 100 Mbit/s riittää hyvin useimpiin käyttötarkoituksiin, eikä peruskäytössä välttämättä huomaa eroa esimerkiksi nopeuksien 100 Mbit/s ja 200 Mbit/s välillä. Peruskäytöksi voidaan laskea esimerkiksi netin selaaminen, WhatsApp-puhelut ja -viestit, elokuvien ja sarjojen katsominen sekä pelaaminen.

Halvin puhelinliittymä rajattomalla ja kohtuullisen nopealla netillä on Moin Rento 4G, jonka maksiminopeus on 150 Mbit/s ja kuukausimaksu 15 euroa.

Jos kuitenkin haluat vielä nopeamman liittymän, esittelemme seuraavaksi halvimmat 5G-liittymät.

 • Suosikki 4G

 • 300 Mbit/s, rajattomasti dataa
  Puhelut 0,055 €/min
  Tekstiviestit 0,055 €/kpl
  Puhelut ja viestit yhteensä enintään 4 €/kk
 • Rento 4G

 • 150 Mbit/s, rajattomasti dataa
  Puhelut 0,055 €/min
  Tekstiviestit 0,055 €/kpl
  Puhelut ja viestit yhteensä enintään 4 €/kk

Halvin 5G-liittymä

4G-liittymissä nopea netti ei ole itsestäänselvyys, mutta 5G-liittymissä se on. Nopeus onkin kuluttajan kannalta merkittävin ero 4G:n ja 5G:n välillä, ja 5G-verkon odotetaan olevan parhaimmillaan 100 kertaa 4G-verkkoa nopeampi. Käytännön esimerkkinä voidaan mainita elokuvan lataaminen. Jos kahden tunnin mittaisen elokuvan lataamiseen kuluu 4G-verkkoa käyttäen seitsemän minuuttia, 5G-verkkoa käyttäen saman elokuvan lataa 10 sekunnissa.

Tämän hetken halvin 5G-puhelinliittymä on Moin Reilu 5G 450 Mbit, jonka kuukausimaksu vaihtelee käytetystä verkosta riippuen 22:sta 28:aan euroa ja jonka maksiminopeus on 450 Mbit/s. Seuraavaksi halvin, mutta hitaampi, 5G-liittymä on Telian Dot 5G, jonka kuukausimaksu on 29,90 euroa ja maksiminopeus 300 Mbit/s.

 • Reilu 5G 450 Mbit

 • 450 Mbit/s, rajattomasti dataa
  Puhelut ja viestit yhteensä enintään 4 €/kk
 • Telia Dot 5G

 • 300 Mbit/s, rajattomasti dataa
  Rajattomat puhelut ja viestit

5G on seuraavan sukupolven verkkostandardi – eli matkapuhelinverkko – ja 4G-verkon seuraaja. G viittaa englannin sanaan ’generation’ (sukupolvi), joka taas viittaa siihen, että kyseessä on edistysaskel edelliseen sukupolveen verrattuna. Tulevaisuudessa langattomat verkot ovat yhä keskeisemmässä asemassa laitteiden välisen kommunikoinnin myötä. 5G:ltä odotetaan entistä kattavampia, nopeampia ja laadukkaampia langattomia verkkoyhteyksiä.

Maantieteellisesti 5G-verkko ei ole vielä saatavilla niin laajalla alueella kuin 4G-verkko, mutta se on saatavilla esimerkiksi suurissa kaupungeissa. Tarkista 5G-verkon kuuluvuus paikkakunnallasi operaattoreiden kuuluvuuskartoista:

Tarvitset uuden puhelimen, jos haluat käyttää 5G-verkkoa ja puhelimesi on 4G-puhelin. 5G-verkon yleistymisestä ei kuitenkaan automaattisesti seuraa se, ettei 4G-puhelinta voisi enää käyttää. 4G-verkko säilyy vielä pitkään 5G-verkon rinnalla.

Halvin puhelinliittymä ilman nettiä

Nykyisin kaikissa puhelinliittymissä on netti, jota ei kuitenkaan ole pakko käyttää. Tämän hetken halvin puhelinliittymä on Moin Rento 4G. Se on 8 Gt mobiilidataa sisältävä liittymä, jonka kuukausimaksu on 15 euroa. Moin liittymissä puhelut maksavat 0,055 euroa minuutilta ja viestit 0,055 euroa kappaleelta, mutta kuitenkin yhteensä enintään neljä euroa kuukaudessa – sekä kotimaassa että muissa EU-maissa.

 • Rento 4G

 • 150 Mbit/s, 8 Gt dataa
  Puhelut 0,055 €/min
  Tekstiviestit 0,055 €/kpl
  Puhelut ja viestit yhteensä enintään 4 €/kk

Halvin puhelinliittymä yritykselle

Halvin puhelinliittymä yrityksille on Moin Bisnes Potti. Sen kuukausimaksu on 7,50 euroa ja maksiminopeus 100 Mbit/s. Halvin yrityksille suunnattu 5G-liittymä on puolestaan Moin Reilu Bisnes 5G, jonka kuukausimaksu vaihtelee käytetystä verkosta riippuen 15:sta 22:een euroa ja jonka maksiminopeus on 400 Mbit/s.

 • Bisnes Potti

 • 100 Mbit/s, 6 Gt dataa
  Puhelut 0,055 €/min
  Tekstiviestit 0,055 €/kpl
  Puhelut ja viestit yhteensä enintään 4 €/kk
 • Reilu Bisnes 5G 400 Mbit

 • 400 Mbit/s, rajattomasti dataa
  Puhelut 0,055 €/min
  Tekstiviestit 0,055 €/kpl
  Puhelut ja viestit yhteensä enintään 4 €/kk

Rajaton liittymä vai ei?

Jos käytät paljon sellaisia video- ja suoratoistopalveluja kuin YouTube, Netflix ja Yle Areena, sinun kannattaa hankkia liittymä, jossa on rajattomasti mobiilidataa. Tunti esimerkiksi Netflix-elokuvien tai sarjojen parissa kuluttaa noin 1–3 Gt dataa. Tunti päivässä kuluttaa siis 30–90 Gt dataa kuukaudessa. Jos liittymään kuuluu 10 Gt dataa kuukaudessa, lisädataa pitäisi ostaa 20–80 Gt. Toisaalta esimerkiksi Moin Rento 4G -liittymään lisädata maksaa 2 € / Gt, mutta kuitenkin enintään 10 euroa kuukaudessa.

Jos sinulla Android-puhelin, voit selvittää datan käyttösi valitsemalla puhelimesi asetuksista Yhteydet ja Datan käyttö. Jos sinulla on iPhone-puhelin, valitse asetuksista Mobiiliverkko tai Mobiilidata. Valikkojen nimet saattavat vaihdella hieman esimerkiksi puhelimen käyttöjärjestelmäversiosta riippuen. Jos oikean valikon löytäminen on haastavaa, kokeile käyttää asetusten hakutoimintoa.

Määräaikainen sopimus vai ei?

Nykyisin kaikki uudet liittymät ovat määräajattomia. Voit siis huoletta vaihtaa puhelinliittymää aina, kun parempi liittymätarjous on saatavilla kilpailevalta operaattorilta.

Miksi puhelinliittymä kannattaa kilpailuttaa?

Tarjoushinnat ovat usein voimassa 12–24 kuukautta, minkä jälkeen liittymän hinta nousee. Esimerkiksi DNA:n Rajaton 5G 400M -liittymä maksaa 32,99 euroa kuukaudessa ensimmäisen vuoden ajan, ja sen jälkeen liittymän hinta nousee 36,90 euroon kuukaudessa. Tarjoushinnan päätyttyä liittymä kannattaakin kilpailuttaa ja vaihtaa halvempaan. Puhelinliittymävertailu on suositeltavaa suorittaa ainakin kerran vuodessa tai kahdessa, sillä liittymätarjouksia hyödyntämällä voi säästää satojakin euroja vuodessa.