Halvin puhelinliittymä ilman nettiä (2024)

Tällä hetkellä halvin puhelinliittymä ilman nettiä on Elisan Tarkka Puhe, jonka kuukausimaksu on 7,90 euroa. Elisan liittymässä puhelut ja viestit veloitetaan käytön mukaan: puhelut maksavat 0,069 €/min ja viestit 0,069 €/kpl.

Lähes samanhintainen liittymä on DNA Jämpti Puhe, jonka kuukausimaksu on niin ikään 7,90 euroa. DNA:n liittymässä puhelut ja viestit ovat kuitenkin sentin kalliimpia kuin Elisan liittymässä: puhelut maksavat 0,07 €/min ja viestit 0,07 €/kpl.

Myös Telialla on kuukausimaksultaan samanhintainen liittymä, Rajaton Lite 0,2 M, joka sisältää rajattoman netin käytön maksiminopeudella 0,256 Mbit/s. Telian liittymässä puhelut ja viestit maksavat saman verran kuin Elisan liittymässä: 0,07 €/min ja 0,07 €/kpl.

 • Tarkka Puhe

 • Ei nettiä
  Puhelut 0,069 €/min
  Tekstiviestit 0,069 €/kpl
 • Jämpti Puhe

 • Ei nettiä
  Puhelut 0,07 €/min
  Tekstiviestit 0,07 €/kpl
 • Rajaton Lite 0,2 M

 • 0,256 Mbit/s, rajattomasti dataa
  Puhelut 0,07 €/min
  Tekstiviestit 0,07 €/kpl

Jos puhut paljon, halvin liittymä sinulle voisi olla Moin 6 Gt mobiilidataa sisältävä liittymä, jonka kuukausimaksu on yhdeksän euroa. Moin liittymissä puhelut maksavat 0,055 €/min ja viestit 0,055 €/kpl, mutta kuitenkin yhteensä enintään neljä euroa kuukaudessa. Moin liittymän kokonaishinta on siis 13 euroa kuukaudessa riippumatta siitä, kuinka monta puhelua soitat tai viestiä lähetät. Moin liittymä on halvempi kuin esimerkiksi edellä mainittu Elisan liittymä, jos soitat enemmän kuin 74 minuutin verran puheluita kuukaudessa, mikä selviää seuraavalla laskutoimituksella:

Moin liittymä rajattomilla puheluilla ja viesteillä maksaa 13 euroa kuukaudessa. Elisan Tarkka Puhe maksaa 7,90 euroa kuukaudessa. Liittymien välinen hintaero on siis 5,10 euroa kuukaudessa. Elisan liittymällä 5,10 eurolla voi puhua 74 minuuttia: 5,10 / 0,069 = 74.

Keskivertosuomalainen soittaa 125 minuutin verran puheluita kuukaudessa. 125 minuuttia maksaa Elisan liittymää käyttäen 8,63 euroa (125 * 0,069 = 8.625). Koska liittymän kuukausimaksu on 7,90 euroa, keskivertosuomalainen maksaisi liittymästä 16,53 euroa kuukaudessa. Hän pääsisi siis halvemmalla valitsemalla Moin liittymän.

 • Kuuden Gigan Simmi

 • 100 Mbit/s, 6 Gt dataa
  Puhelut 0,055 €/min
  Tekstiviestit 0,055 €/kpl

Miksi hankkia liittymä ilman nettiä?

Käydään seuraavassa läpi, miksi liittymän hankkiminen ilman nettiä on perusteltua.

Hinta: Liittymän hankkiminen ilman nettiä on perusteltua hinnan puolesta. Mobiilidata muodostaa yleensä valtaosan liittymän hinnasta. Jos pärjäät ilman mobiilidataa, miksi maksaisit siitä. Liittymää hankkiessa onkin syytä maksaa vain niistä ominaisuuksista, joille on käyttöä. Toisaalta, jos puhut paljon, suosittelemme harkitsemaan liittymää, jossa on rajattomat puhelut ja viestit. Nykyisin rajattomia liittymiä ei ole saatavilla ilman mobiilidataa, mutta niitä on kuitenkin saatavilla edullisesti.

Vanha puhelin: Vanhat puhelimet ovat kestäviä, ja esimerkiksi Nokian suosituissa 3210- ja 3310-malleissa akun kesto mitattiin – vain hieman liioitellen – pikemminkin viikoissa kuin päivissä. Vanhoissa puhelimissa ei ollut nettiä, ja vanhaan puhelimeen kannattaa edelleen hankkia liittymä ilman mobiilidataa.

Työpuhelin: Työpuhelimella ei välttämättä käytetä nettiä, vaan se saattaa olla olemassa pelkästään esimerkiksi puhelujen soittamista varten. Jos hankit liittymää yrityksellesi ja pidät yhteyttä asiakkaisiisi yksinomaan soittamalla, miksi maksaisit mobiilidatasta.

Puhelinliittymä vanhukselle: Kaikki vanhat ihmiset eivät halua käyttää nettiä, mikä on ymmärrettävää. Jos ennenkin on pärjännyt ilman nettiä, miksei pärjäisi edelleen. Käytännön asioiden hoitaminen edellyttää kasvavassa määrin netin käyttöä, mutta enemmän kuin puolet yli 65-vuotiaista pärjää kuitenkin edelleen ilman nettiyhteyttä.

Miten estää netin käyttö?

Netin eli mobiilidatan käytön estäminen vaihtelee puhelinmallista ja puhelimen käyttöjärjestelmästä riippuen. Se on kuitenkin useimmiten suhteellisen vaivatonta. Tässä ohjeet useimpia Android- ja iPhone-puhelimia varten:

Android: Valitse puhelimesi asetuksista Yhteydet ja Datan käyttö. Poista mobiilidata käytöstä kohdasta Mobiilidata.

iPhone: Valitse puhelimesi asetuksista Mobiiliverkko tai Mobiilidata. Poista mobiilidata käytöstä kohdasta Mobiilidata.

Valikkojen nimet saattavat vaihdella hieman esimerkiksi puhelimen käyttöjärjestelmäversiosta riippuen. Jos oikean valikon löytäminen on haastavaa, kokeile asetusten hakutoimintoa.

Halutessasi voit myös estää netin käytön operaattorisi kirjautumalla operaattorisi verkkopalveluun. Esimerkiksi OmaElisassa on liittymän sivulla valikko ”Käytön estot”, josta mobiilidatan voi estää kotimaassa ja ulkomailla:

Mobiilidatan käytön estäminen

Esimerkiksi lapsen netin käytön rajoittamiseen käytön estäminen operaattorin verkkopalvelusta on varmempi vaihtoehto kuin käytön estäminen puhelimen asetuksista.

Miten rajoittaa netin käyttöä?

Netin käytön rajoittamiseen on olemassa erilaisia sovelluksia, kuten FamilySafe ja FamilyTime. Nämä sovellukset ovat yleensä maksullisia: esimerkiksi FamilyTimen käyttö maksaa vähintään euron kuukaudessa. Parempi vaihtoehto maksullisille sovelluksille voi olla Googlen ja Applen ilmaisten sovellusten käyttäminen. Andoid-puhelimille on saatavilla Family Link -sovellus ja iPhone-puhelimille Screen Time -sovellus. Molemmat sovellukset mahdollistavat esimerkiksi sen seuraamisen, kuinka paljon aikaa lapsi käyttää suosikkisovelluksissaan. Lisäksi niiden avulla vanhempi voi estää tai hyväksyä sovellusten lataamisen sovelluskaupoista ja rajoittaa ostoksia sovellusten sisällä.