SIM-korttien koot
Ennen uuden puhelimen tai muun mobiililaitteen käyttöönottoa on syytä varmistaa, että käytössä on oikean kokoinen SIM-kortti. Muovisia SIM-kortteja on kolmea eri kokoa: pienin koko on nano, ja sitä seuraavat mikro ja mini. Muovisten korttien lisäksi on olemassa sähköinen SIM-kortti (eSIM), joka on saatavilla joihinkin uusimpiin mobiililaitteisiin.
Muovisten SIM-korttien yleisin koko uusissa laitteissa on nano. Sekä mikro- että minikokoiset kortit ovat vähitellen katomassa markkinoilta: esimerkiksi edellinen mini- eli ”normaalikokoista” SIM-korttia käyttänyt Applen iPhone-puhelin ilmestyi vuonna 2009, kun taas edellinen mikrokokoista SIM-korttia käyttänyt iPhone ilmestyi vuonna 2011.
Puhelinliittymät sisältävät yleensä kaikki SIM-korttikoot, mutta kortin irrottamisessa kehyksestään kannattaa olla huolellinen, sillä jos kehyksestä irrottaa liian pienen SIM-kortin, on hankittava uusi kortti.
Jos puhelinliittymäsi ei jostain syystä sisällä sopivaa SIM-korttia, kortin kokoa on mahdollista pienentää leikkaamalla tai suurentaa SIM-korttiadapterilla. Mini- tai mikrokokoisesta SIM-kortista on mahdollista leikata nanokokoinen vapaalla kädellä tai SIM-korttileikkurilla, joita on yleensä käytössä myös operaattorien liikkeissä. Esimerkiksi Telia varoittaa kuitenkin sivuillaan, että SIM-kortin leikkaaminen pienemmäksi saattaa vahingoittaa korttia. SIM-korttiadapterilla nanokokoisen kortin voi suurentaa mikro- tai minikokoiseksi ja mikrokokoisen kortin voi suurentaa minikokoiseksi.
Uusissa mobiililaitteissa on yleistymässä muovisten SIM-korttien sijaan eSIM eli sähköinen SIM-kortti. Se on mobiililaitteen sisään rakennettu SIM-kortti, jota ei voi irrottaa rikkomatta laitetta. Esimerkiksi Samsungin lippulaivapuhelimiin eSIM:in on voinut hankkia Galaxy S20 -sarjasta lähtien, kun taas iPhone-puhelimiin eSIM on ollut saatavissa XR-, XS- ja XS Max -malleista lähtien.