Mikä on IMEI-koodi ja miten sen löytää?
IMEI-koodi on viisitoista merkkiä pitkä puhelinkohtainen sarjanumero, jota voi ajatella puhelimen sosiaaliturvatunnuksena. IMEI on lyhenne sanoista international mobile equipment identity eli suoraan suomennettuna kansainvälinen mobiililaitetunnus.
IMEI-koodi mahdollistaa yksittäisen laitteen tunnistamisen matkapuhelinverkossa, ja sen avulla operaattori voi estää varastetun puhelimen käytön verkossaan, vaikka varkaat vaihtaisivat puhelimen SIM-kortin. Tästä syystä uuden puhelimen IMEI-koodi kannattaakin kirjoittaa ylös siltä varalta, että puhelin varastetaan.
Jos puhelimesi varastetaan, sinun kannattaa laatia varkaudesta rikosilmoitus. Rikosilmoituksen perusteella operaattori voi lisätä varastetun puhelimen IMEI-koodin kansainväliselle mustalle listalle, jonne jouduttuaan puhelinta ei voi enää käyttää listaa seuraavien operaattoreiden verkoissa.
Musta lista kattaa kaikki Suomen ja Euroopan suuret operaattorit, mutta kaikkia maailman operaattoreita se ei kuitenkaan kata. Jostain päin maailmaa saattaa siis löytyä verkkoja, joissa puhelinta voi käyttää, vaikka se olisikin mustalla listalla. Kannattaa myös muistaa, että vaikka puhelintasi ei voisi käyttää verkossa, rikollisella saattaa olla pääsy esimerkiksi valokuviisi ja viesteihisi.
Miten löydän IMEI-koodin?
IMEI-koodin löytäminen on yksinkertaista: riippumatta siitä, onko puhelimesi Android- vai iPhone-puhelin, saat sen näkyviin näppäimellä puhelimen numeronäppäimistöllä *#06#. Puhelimesi näyttöön pitäisi aueta esimerkiksi seuraavanlainen ikkuna:
Yllä oleva kuva on Samsungin Android-puhelimesta.
Koodin löytää halutessaan myös puhelimen asetusten kautta. Jos sinulla on Android-puhelin, valitse puhelimesi asetuksista Tietoja puhelimesta; jos sinulla on iPhone puhelin, valitse asetuksista Yleiset ja Tietoja. Valikkojen nimet saattavat vaihdella hieman esimerkiksi puhelimen käyttöjärjestelmäversiosta riippuen. Jos oikean valikon löytäminen on haastavaa, kokeile käyttää asetusten hakutoimintoa.
Jos puhelimesi on kadonnut tai varastettu, IMEI-koodi on usein myös puhelimen myyntipakkauksessa – ainakin, jos puhelimesi on esimerkiksi Applen, Huawein, Nokian, OnePlussan tai Samsungin valmistama. Lisäksi IMEI-koodi on usein painettu puhelimen SIM-korttikelkkaan.
Mitä IMEI-koodista selviää?
15-numeroinen IMEI-koodin perusteella voi selvittää laitteen mallin, valmistuspaikan ja sarjanumeron:
Kenttä | Pituus numeroina |
---|---|
Tyyppihyväksyntäkoodi | 6 |
Valmistuspaikkatunnus | 2 |
Sarjanumero | 6 |
Varanumero | 1 |
Miksi puhelimessani on kaksi IMEI-koodia?
Puhelimessasi saattaa olla yhden IMEI-koodin sijasta kaksi koodia. Näin on niin kutsuttujen Dual SIM -puhelimien kohdalla. Dual SIM -puhelimet voivat käyttää kahta SIM-korttia, ja kummallakin SIM-korttipaikalla on oma IMEI-koodinsa. Sen sijaan laiteilla, joissa ei ole SIM-korttipaikkaa, ei yleensä ole IMEI-koodiakaan.
IMEI-koodi rikoksissa
Rikollisten on raportoitu vaihtaneen puhelinten IMEI-koodeja välttääkseen poliisin salakuuntelua ja seurantaa. He ovat esimerkiksi keränneet koodeja kauppojen hyllyillä olevista puhelimista ja vaihtaneet omien puhelintensa koodit vastaamaan kerättyjä koodeja. Tästä on seurannut se, että sama koodi on esiintynyt monessa eri puhelimessa, ja poliisi on voinut seurata vääriä ihmisiä – ainakin periaatteessa. IMEI-koodin luotettavuus rikostutkinnassa onkin kyseenalainen.
Emme suosittele kokeilemaan IMEDI-koodin vaihtamista, sillä vaihtamisella voi olla rikosoikeudellisia seuraamuksia, ja se voidaan katsoa esimerkiksi väärennysrikokseksi.